NXT
Energie uit afval

GP Groot wil een duurzame bijdrage leveren aan een optimale werk- en leefomgeving, waarin de mens centraal staat. Dat is onze missie. De circulaire economie en de energietransitie zijn de belangrijkste thema’s in onze dienstverlening. We ontwikkelen binnen onze werkgebieden concrete oplossingen om onze klanten hierin mee te nemen. En door onze drie hoofdactiviteiten – inzameling en recycling, brandstoffen en olie en infra en engineering – te verbinden, kunnen we serieuze stappen maken.

We hebben alles in huis en door onze krachten te bundelen kunnen we een brug maken van afval naar energie.

Energie uit afval
Elektriciteit uit niet-herbruikbaar hout

Houtafval komt vrij bij het sloop-, bouw- en renovatiewerkzaamheden. Onze houtrecyclinginstallatie verwerkt het afvalhout tot houtsnippers. De kwaliteit van het houtafval bepaalt hoe we het kunnen hergebruiken. Niet-herbruikbaar hout wordt gebruikt voor het opwekken van duurzame energie in bio-energiecentrales.

Hout wordt ingezameld in drie categorieën: A-, B- en C-hout. A-hout: niet-geïmpregneerd, ongelakt en onbehandeld hout. B-hout/C-hout: kwalitatief minder hout, met verf- of lijmresten. A-hout wordt volledig gerecycled. Er worden bijvoorbeeld pallets, klossen of spaanplaat van gemaakt. B-hout wordt gedeeltelijk verwerkt tot spaanplaat en gedeeltelijk gebruikt voor het opwekken van duurzame energie in bio-energiecentrales. Ook C-hout wordt verwerkt tot biobrandstof.

Lees meer over houtafval
Synthetische diesel uit afval

GP Groot brandstoffen en oliehandel levert de synthetische dieselbrandstof HVO. HVO wordt  geproduceerd uit afval en restmateriaal van plantaardige olieën en vetten zoals afvalvet uit de voedselindustrie en residuen uit de productie van plantaardige olie en gebruikt frituurvet.

HVO verlaagt de CO2-uitstoot tot wel 90% en zorgt voor een grote verbetering van de (binnenstedelijke) luchtkwaliteit. Hoe dit komt? De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het verbranden van HVO is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die opgeslagen was in de plantaardige vetten die als grondstof voor de HVO zijn gebruikt.

HVO-brandstof is eenvoudig in uw bestaande wagenpark te gebruiken, bij zowel nieuwe als oudere dieselmotoren. Extra investeringen in voertuigen of infrastructuur zijn niet nodig, u kunt er vandaag dus al voor kiezen om uw milieuprestatie te verbeteren en bij te dragen aan een gezonde en duurzame regio. Een groot deel van onze eigen voertuigen rijdt op HVO20, een mix van normale diesel met HVO.

Meer informatie over HVO

Direct contact

Meer informatie over energie uit afval?

Stuur ons online een bericht of bel 088 - 472 12 00

Container huren Direct contact