Samen de openbare ruimte vergroenen

Samenwerking met Stadswerk072 voor een groener Alkmaar

Tegels eruit halen en groen ervoor terugplaatsen: steeds vaker wordt er door gemeenten aangestuurd op vergroening van de openbare ruimtes. En deze herinrichting moet het liefst zo duurzaam mogelijk. GP Groot recycling is samen met Stadswerk072 aan de slag gegaan om nog duurzamer te werken en gemeente Alkmaar te vergroenen met behulp van circulaire grondproducten.  

De gemeente Alkmaar kreeg eerder al meerdere awards voor het vergroenen van de stad en de werkwijze waarop zij dat doen. Prestaties waar Stadswerk072 trots op is, vertelt Paul Weidema, Senior Projectleider bij Stadswerk072: “Dat geeft erkenning voor het werk dat we doen en dat blijven we doorzetten. We kijken altijd naar manieren waarop we het werk nog duurzamer en efficiënter kunnen aanpakken. Eén van de dingen die bij het vergroenen van de openbare ruimte een rol speelt, is de rijafstand die wordt afgelegd voor transport tijdens een groenproject. Daarom zijn we met GP Groot recycling in gesprek gegaan over hoe we ons groenafval kunnen hergebruiken voor onze eigen projecten, zodat we het transport minimaal maken.”

Grondproduct speciaal voor gemeente
Voor het vergroenen van een openbare ruimte is kwalitatieve grond nodig voor de nieuwe beplanting. “Bij de aanplant van nieuw groen wordt eerst de huidige grond geanalyseerd om te weten of de bodem vruchtbaar is voor de groei van vaste planten en bloemheesters. Als dat niet zo is, wordt deze vervangen door een grondproduct met de juiste condities. Ons groenafval uit bijvoorbeeld plantsoenen en groenstroken werd al door GP Groot recycling lokaal verwerkt tot compost, maar voor compost met de juiste meststoffen konden we lokaal niet terecht,” vervolgt Paul. “We moesten een heel stuk rijden, wat natuurlijk niet milieuvriendelijk is. Daarom zijn we samen met GP Groot recycling en DCM, een bedrijf gespecialiseerd in organische meststoffen, naar de mogelijkheden gaan kijken om lokaal een kwalitatief grondproduct te ontwikkelen. En dat is gelukt. We hebben nu een circulair grondproduct dat voldoet aan de wensen van de gemeente en we werken ook nog eens milieuvriendelijker doordat er minder transport nodig is.”

Circulair en lokaal
Vorig jaar zijn de eerste succesvolle projecten met Tuingrond Excellent gerealiseerd. Bijvoorbeeld voor project Heinenwaard in Alkmaar. “We zien dat er minder beplanting uitvalt en dat de kwaliteit van de grond goed is. Dit blijkt uit meerdere analyses die we samen met GP Groot recycling en DCM uitvoeren. Tezamen met het feit dat we deze grond nu op een steenworp afstand in Alkmaar kunnen ophalen, maakt dat we twee vliegen in één klap kunnen slaan”, vult Paul aan. Het is één van de oplossingen die voort is gekomen uit de ambitie om circulair te werken.

Een betere biodiversiteit en meer openbaar groen in de gemeente, zijn belangrijke aspecten van een klimaatbestendige leefomgeving voor iedereen. Dat is waar Jan Ligthart, die vanuit HB Adviesbureau werkzaam is als toezichthouder bij de groenprojecten van Stadswerk072, zich mee bezig houdt: “HB Adviesbureau denkt bij adviezen voor vergroening niet alleen mee over een klimaatbestendig ontwerp van een openbare ruimte. We kijken ook op detailniveau hoe dat op een duurzame manier kan worden uitgevoerd en met gebruik van circulaire producten.”

Kennis delen
Kortom: een geslaagde samenwerking met tot nu toe mooie resultaten. Paul vertelt over de toekomstplannen: “Samen met GP Groot recycling proberen we andere gemeenten te enthousiasmeren om op een innovatieve manier te kijken naar groenprojecten. Het mooie van de samenwerking is dat je als een soort spin in het web fungeert waarbij je mensen met elkaar verbindt om gezamenlijk zo duurzaam mogelijk te werken. Door kennis met elkaar te delen, kijken we hoe we elkaar verder kunnen brengen. Er staan dan ook nog genoeg nieuwe projecten met innovatieve ideeën op de planning.”

Aldert Engelsman van DCM, Paul Weidema van Stadswerk072, Danielle Groen van GP Groot recycling en Jan Ligthart van HB Adviesbureau.

Daniëlle Groen

Meer weten over natuurlijk bodemproducten?

Neem contact op met Daniëlle Groen:
recycling@gpgroot.nl | 088 - 472 1080