Samen op weg naar 100% duurzaam, ‘groen’ beton

Van betonpuin tot fietspad met circulair betongranulaat

Een nieuw fietspad van gerecycled beton. Of een nieuw appartementencomplex bouwen met gerecycled beton. Het zou zomaar kunnen, want zonder dat we het aan de buitenkant zien, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen. Zo verwerkt GP Groot recycling betonpuin tot een circulair betongranulaat. Heidelberg Materials maakt hier betonmortel van en levert het weer als duurzaam beton voor nieuwe bouwprojecten.

Heb je het over werken met duurzame bouwmaterialen, dan mag circulair betongranulaat zeker niet in dat lijstje ontbreken. Gemeenten, aannemers en projectontwikkelaars worden steeds vaker aangemoedigd om betonpuin te scheiden van ander bouw- of restmateriaal. Hierdoor kan het verwerkt worden tot betongranulaat dat vervolgens weer als basis dient voor duurzaam betonmortel. Elke Koehorst, Manager Raw Materials & ESG bij Heidelberg Materials, is verantwoordelijk voor het inkopen van grondstoffen bij de betonmortelproducent: “Ik koop betongranulaat in voor al onze locaties, maar daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor onze Environmental Social Governance. Deze combinatie stelt mij in de gelegenheid om te zorgen dat we met de meest duurzame grondstoffen en materialen werken.”

Kees Kerssens van GP Groot en Sander Siebenga van Heidelberg Materials

Kees Kerssens van GP Groot en Sander Siebenga van Heidelberg Materials

Duurzaam bouwen
GP Groot brengt het betongranulaat naar de locaties van Heidelberg Materials. Elke vertelt er meer over: “GP Groot zorgt ervoor dat we mooi, schoon granulaat krijgen dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. Op al onze betonmortellocaties zijn er voorraadvakken die genoeg voorraad kunnen houden. Afhankelijk van de wensen van onze klanten, mengen we het betongranulaat gedeeltelijk met primair grind of vervangen we 100% van het primaire grind door betongranulaat.”

Het circulaire betongranulaat komt zo als duurzaam bouwmateriaal terecht in gebouwen en andere toepassingen in het dagelijkse leven. Waar het al is toegepast? Bijvoorbeeld in een appartementencomplex in het Castricumse Duin & Bosch en in de betonnen vloer bij een waterzuiveringsinstallatie in Oosthuizen.

Circulair betongranulaat lossen recycling

 

Lokaal werken
“Doordat wij door heel Nederland locaties hebben, kunnen we binnen een half uur tot een uur ter plaatse zijn met betonmortel’, vervolgt Elke. “Daarnaast werken we samen met lokale partners zoals GP Groot, waardoor onze toeleveranciers aanzienlijk minder kilometers rijden. Het zou natuurlijk zonde zijn als we met dat materiaal het hele land door rijden. Als je bezig bent met een circulair product, dan moet je dat ook verder doortrekken en toepassen in je werkwijze.”

Naast het verminderen van het aantal transportbewegingen, is er nog een voordeel van zo dichtbij – én met – elkaar werken. Restanten nat betonmortel kunnen namelijk ook snel terug gebracht worden naar GP Groot. Elke legt uit: “Als een klant 8 kuub beton bestelt, maar uiteindelijk maar 7 kuub nodig heeft, dan komt er een kuub bij ons terug. We streven naar circulariteit, dus brengen we dat natte beton zo snel mogelijk terug naar GP Groot, die het uit laat uitharden, weer opnieuw breekt en verwerkt tot granulaat. Zo kan het later alsnog worden gebruikt en verspillen we niets.”

Op weg naar die groenere wereld
Dat er mooie projecten en bruikbare toepassingen worden gerealiseerd met gerecycled bouwmaterialen, moge duidelijk zijn. Circulair betongranulaat gebruiken betekent dat we  primaire grondstoffen niet hoeven uit te putten en dat we de CO2-uitstoot verlagen doordat we een bestaand materiaal hergebruiken. “Het is zo’n mooi product omdat de duurzaamheid geldt voor de gehele levenscyclus van het beton. We zien dat de markt op weg is om betonmortel te gebruiken dat voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat. Zelf streven we ernaar om in 2030 30% van ons primair zand en grind te vervangen door betongranulaat. En ja, als koploper in de Nederlandse markt voor het gebruik van circulair betongranulaat, proberen we daar zoveel mogelijk reclame voor te maken. Uiteindelijk moeten we gezamenlijk op weg naar een groenere wereld.”

Kees Kerssens

Meer weten over de mogelijkheden van betonrecycling?

Neem contact op met Kees Kerssens:
recycling@gpgroot.nl | 088 - 472 1080