Samen steeds slimmer de cirkel rondmaken

Wegwerpkratten recyclen tot nieuwe grondstof

Wanneer er op dagelijkse basis grote hoeveelheden restafval ontstaan in je productie, is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om afval te scheiden en te recyclen. Europa’s grootste groenten- en fruitverwerkingsbedrijf Koninklijke Vezet ging hier met GP Groot inzameling en recycling mee aan de slag. Nu wordt er van de plastic wegwerpkratten weer een nieuwe grondstof gemaakt. Hoe we tot deze oplossing kwamen? Joost Plomp van Koninklijke Vezet neemt je mee in het proces.    

Ruud Dekker van GP Groot recycling en Joost Plomp van Koninklijke Vezet

Ruud Dekker van GP Groot recycling en Joost Plomp van Koninklijke Vezet

Bij Koninklijke Vezet in Warmenhuizen is het een komen en gaan van leveringen. Dagelijks komen er zo’n 600 pallets met versproducten binnen en datzelfde aantal verlaat de fabriek ook weer. De groente- en fruitproducten worden in de fabriek gesneden, gewassen, verpakt en geassembleerd, en gaan daarna op weg naar hun bestemming. De kratten, die je tegenkomt op de groenteafdeling in de supermarkt, worden gewassen en weer opnieuw gevuld. Er zijn echter ook kratten voor eenmalig gebruik. Deze kratten worden bijvoorbeeld gebruikt door leveranciers uit het buitenland en gaan niet meer retour. “Dit zijn vaak kwalitatief mindere kratten waar je verder niets mee kunt”, vertelt Joost Plomp, Teamleider Productie bij Koninklijke Vezet. “Deze kratten vormen maar 3% van het totale aantal kratten, maar toch wil je ze zo goed mogelijk recyclen.”

Twee keer per jaar doen Patrick Vredenburg, key accountmanager GP Groot inzameling, en Joost een uitgebreide ronde in Warmenhuizen. Joost vertelt verder:

“We lopen samen de fabriek door en gaan het terrein op. Patrick kijkt wat we nog meer met het afval kunnen doen en waar we het beter of duurzamer kunnen verwerken. Als bedrijf willen wij steeds verder verduurzamen en GP Groot is de specialist op het gebied van recycling. We wisselen ideeën uit, hebben mooie discussies en Patrick denkt echt mee in onze processen. Zo kom je samen tot een goed plan.”

De cirkel rondmaken
En zo werd er gestart met het verzamelen van kapotte en wegwerpkratten, die nu op regelmatige basis door GP Groot worden ingezameld. “De kratten worden naar onze kunststof recyclinginstallatie gebracht, waar ze worden verwerkt tot grondstof. Die grondstof wordt direct door producenten gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe kunststof kratten te maken,” legt Ruud Dekker van GP Groot recycling uit. Hij is commercieel verantwoordelijk voor de recyclinginstallatie. “Zo maken we van een afvalstroom, weer een toepasbare grondstof. Daarom zijn we altijd op zoek naar bedrijven met afvalstromen als kunststof pallets, emmers, verpakkingen en kratten. Het recyclen daarvan voorkomt direct het gebruik van nieuwe grondstoffen.”

 

Hoe werkt dit in de praktijk? “Zodra we 26 volle pallets hebben staan, geven wij door dat ze door GP Groot ingezameld kunnen worden,” vervolgt Joost. “We zijn nu zelfs zo ver dat we GP Groot van tevoren kunnen informeren welke afvalstroom van kratten eraan komt, zodat zij weet waar het gerecycled kan worden. We komen tot steeds slimmere oplossingen om afval te recyclen en samen die cirkel rond te maken.” Of dit extra tijd kost? “We maken de pallets klaar voor transport, dat is drie minuten werk.” 

“Zodra we 26 volle pallets hebben staan, geven wij door dat ze door GP Groot ingezameld kunnen worden,” vervolgt Joost. “We zijn nu zelfs zo ver dat we GP Groot van tevoren kunnen informeren wat voor afvalstroom van kratten eraan komt, zodat zij weet waar het gerecycled kan worden. We komen tot steeds slimmere oplossingen om afval te recyclen en samen die cirkel rond te maken.” Of dit extra tijd kost? “We maken de pallets klaar voor transport, dat is drie minuten werk.”

We leggen nieuwe medewerkers direct uit hoe we afval scheiden. Afval scheiden en duurzaam werken is een mindset, waaraan (nieuwe) medewerkers binnen een maand gewend zijn. Het is vooral belangrijk uit te leggen waarom afval scheiden zo belangrijk is. Bij Koninklijke Vezet hebben we altijd al ons afval gescheiden. Ook oude werkschoenen gaan in een aparte bak en onze schilresten gaan naar de bio vergister. 

Klimaatneutraal in 2030 

Met het scheiden van verschillende afvalstromen, 4700 zonnepanelen op het dak en een warmtepomp, is Koninklijke Vezet hard op weg om haar doelstelling te behalen: vòòr 2030 klimaatneutraal zijn. Wat valt er nog meer te verduurzamen op het gebied van afval? “We willen samen met GP Groot kijken of we nóg meer plastic soorten apart kunnen inzamelen. Er is nog genoeg materiaal dat wel bij het restafval gaat, dus we willen graag samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken. We zijn een groen bedrijf en werken daar ook hard aan. De begeleiding van GP Groot is super; GP Groot weet wat de opties zijn op het gebied van afvalinzameling en recycling.”  

Wil je als bedrijf aan een duurzame toekomst werken op het gebied van afval scheiden? Dan is het belangrijk om samen tot een goed plan te komen. Het advies van Joost aan andere bedrijven? Ga ermee aan de slag, er is altijd een mogelijkheid om (verder) te verduurzamen. 

Jouw bedrijfsafval ook recyclen?