Beton is één van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld en bij de productie komt veel CO2-uitstoot vrij. Reden dus om dit product te verduurzamen en de originele (primaire) grondstoffen te vervangen voor gerecyclede. Hoe je van betonpuin weer een hoogwaardige gerecyclede grondstof maakt? Met behulp van de nieuwe duurzame zeefmachine van onze dochteronderneming Sortiva.

Van betonpuin naar grondstof voor nieuw product

Om van gebruikt beton een grondstof te maken is de manier waarop het puin wordt verwerkt van essentieel belang. Hoe beter de verwerking, hoe beter het resultaat. Daarom verwerkt de zeefmachine al het binnenkomende betonpuin op een hoogwaardige manier:

  • Het betonpuin wordt met behulp van een puinbreker eerst in kleine stukken gebroken;
  • Vervolgens wordt het gezeefd tot de gewenste maat betongranulaat;
  • Daarna wast de zeef de betonstukken zodat eventuele viezigheid verdwijnt.

Het resultaat

Het resultaat is gewassen betongranulaat. Dit is een gerecyclede (secundaire) grondstof, waar je bijvoorbeeld weer nieuw beton van kunt maken. Het betongranulaat heeft een hoogwaardige kwaliteit, wat betekent dat het dezelfde kwaliteit heeft als een primaire grondstof. Bovendien is dit betongranulaat circulair en kan het oneindig worden hergebruikt.

Door van gerecyclede betongranulaat nieuw beton te maken verminderen we de CO2-uitstoot en voorkomen we het gebruik van schaarse primaire grondstoffen.

Meer dan betonpuin

Naast betonpuin kan de zeef ook mengpuin, baksteenpuin en kalkzandsteenelementen verwerken. De grootte van het granulaat kan per keer handmatig worden ingesteld, zodat het precies past bij de wensen van de klant. Bijvoorbeeld grondstoffen van 2mm voor de productie van keramische bouwmaterialen. Daarbij heeft de zeef een hoge productiekwaliteit, is hij mobiel verplaatsbaar en werkt hij op elektriciteit.

Breng je puin bij Sortiva

Ben je op zoek naar een manier om de productie van beton, tegels, stenen etc. te verduurzamen en/of beschik je regelmatig over diverse puinsoorten? Wij komen graag met je in contact. Hoe meer input voor onze zeefmachine, hoe meer puin we kunnen recyclen tot hoogwaardige secundaire grondstof. Alleen samen maken we de cirkel rond.

Neem contact op.

 

Meer weten over circulaire bouwmaterialen? Lees verder.