Van betonpuin naar hoogwaardige grondstof met zeefmachine

Beton is één van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld en bij de productie komt veel CO2-uitstoot vrij. Reden dus om dit product te verduurzamen en de originele (primaire) grondstof te vervangen voor gerecyclede.

Maar hoe maak je van betonpuin weer een hoogwaardige gerecyclede grondstof? Sortiva heeft de oplossing in huis: de nieuwe zeefmachine. Bij het verwerken van gebruikt beton naar een bruikbare nieuwe grondstof is de manier waarop dat gebeurt van essentieel belang. Hoe beter de verwerking, hoe beter het resultaat. Daarom gebeurt dit door de zeefmachine op een hoogwaardige manier. Het betonpuin wordt met behulp van een puinbreker eerst in kleine stukken gebroken. Vervolgens wordt  het gezeefd tot de gewenste maat betongranulaat. Daarna wast de zeef de betonstukken zodat  eventuele viezigheid verdwijnt.

Het resultaat
Het resultaat is gewassen betongranulaat. Dit is een gerecyclede (secundaire) grondstof, waar je bijvoorbeeld weer nieuw beton van kunt maken. Het betongranulaat heeft dezelfde kwaliteit als een primaire grondstof. Bovendien is dit betongranulaat circulair en kan het oneindig worden hergebruikt. Door van gerecycled betongranulaat nieuw beton te maken, wordt de CO2-uitstoot verminderd en het gebruik van schaarse primaire grondstoffen voorkomen.

Meer dan betonpuin
Naast betonpuin kan de zeef ook mengpuin, baksteenpuin en kalkzandsteenelementen verwerken. De grootte van het granulaat kan per keer handmatig worden ingesteld, zodat het precies past bij de wensen van de klant. Bijvoorbeeld grondsto­ en van 2mm voor de productie van keramische bouwmaterialen. Daarbij heeft de zeef een hoge productiekwaliteit, is hij verplaatsbaar en werkt hij op elektriciteit.

Verduurzaming puinstromen
Bent u op zoek naar een manier om de productie van beton, tegels, stenen etc. te verduurzamen en/of beschikt u regelmatig over diverse puinsoorten? Hoe meer input voor onze zeefmachine, hoe meer puin we kunnen recyclen tot hoogwaardige secundaire grondstof. Alleen samen maken we de cirkel rond.

Direct contact

Interesse of vragen over de mogelijkheden?